Megjegyzés az influenzaszezonról

2017.02.09 10:58

 

Első és legfontosabb tisztáznivaló, hogy a megfázást nem lehet „elkapni” másoktól. A baktériumok nem röpködnek a levegőben arra várva, hogy a gyanútlan áldozatok belélegezzék őket. A baktériumok és vírusok a szervezetünkben élnek, és ha szükség van rájuk, akkor aktiválódnak és elkezdenek megsokszorozódni. És végülis ezek a baktériumok és vírusok állítják helyre a testben az egészséget.

 

De akkor miért van az, hogy az influenzának „szezonja” van? Miért folyik mostanság a csapból is, hogy „támad az influenza”? Azért, mert az emberek többsége ilyenkorra sokall be a hideg, szürke, nyirkos időjárástól. Mert hát a megfázásnak nagyon egyszerű kiváltó oka van: mégpedig a hidegundor. Ez pedig minden esetben egyéni „gyártmány”. Nem kapjuk el másoktól és nem lélegezzük be tömegben. Aki megfázik, az egyéni hidegundor-konfliktust szenved el, és a konfliktus után rögtön elindul a szervezetében a helyreállítási folyamat. Vagyis folyni kezd az orra, köhögni, tüsszögni kezd, és ami talán a legkellemetlenebb, belázasodik.

 

A második fontos tisztáznivaló, hogy a hőemelkedés és a láz segítik és gyorsítják a gyógyulási folyamatot, mégpedig azáltal, hogy megfelelő környezetet alakítanak ki a baktériumok és vírusok számára a működéshez. A 38-40°C-os testhőmérséklet ideális ezen „segédmunkásoknak”, hogy helyreállítsák a testi egészséget. Ha nagyon elviselhetetlen a láz, akkor is szigorúan kívülről szabad csökkenteni a testhőmérsékletet, semmiféleképpen sem belülről gyógyszerrel. Bevethetjük a hideg borogatást a tarkón, a homlokon és a csuklókon vagy vehetünk egy hidegvizes fürdőt is. Ezek jelentősen javíthatják a közérzetet, de nem gátolják a baktériumok gyógyító munkáját. Persze, ha nem tudunk uralkodni magunkon, bevehetünk egy-két lázcsillapító gyógyszert is, de számoljunk a következményeivel: a gyógyulási folyamat garantáltan lassabb lesz gyógyszerrel, mint anélkül.

 

A fontos tehát egy megfázás esetén, hogy ne essünk pánikba! Nyugodjunk meg, és pihenjünk sokat. A fizikai gyengeségre szigorú ágynyugalom a gyógyír. Az orrdugulást csökkenthetjük orvos-ság helyett természetes házi gyógy-szerekkel: egy pohár forró vízben keverjünk el 2-3 evőkanál almaecetet, egy nagy kanál mézet, egy kis frissen facsart citromlét és egy csipet fahéjat. Ezt a gyógykombót ihatjuk 2-4 óránként, igény szerint. Közben pedig irány az ágy! Köhögésre megfelelő az útifűszirup vagy egy kis forró sós borogatás a mellkason. A gyógyulási folyamatot tovább gyorsíthatjuk nagydózisú hosszan felszívódó vagy balforgású C-vitaminnal, fül- és testgyertyakezeléssel, reikivel vagy kristályterápiával. Ha ezeket a természetes gyógymódokat bevetjük, és közben sokat pihenünk, 3-4 nap alatt túl leszünk a betegségen.